- İzmir Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri ve Cihazları - Yetkili Yangın Tüpü Dolum Merkezi - Başak Yangın
Pzt-Cum: 08.30 - 17.00 Cmt: 08.30 - 12.30
info@basakyangin.com.tr
+90 (232) 381 11 93
Ateş, icadından bu yana insanoğlunun en iyi dostu ve en kötü düşmanı olmuştur. Kontrol altında tutulan ateş ve açığa çıkardığı enerji, insanlık tarihinde yaşanan birçok gelişmenin temel taşıdır. Bu yüzden ateşin kontrol edilmesi ve amaca uygun kullanılması büyük bir önem taşımaktadır.
İş kolu olarak ateşi yoğun kullanan sektörlerde ateşin izlenebilirliği işin süreğenliği içinde çoğu zaman unutulabilmektedir. Yemek pişirmeyi düşünün, günde üç öğün düzenli olarak mutfaklardan önümüze gelen bu lezzet akışı, ev ve restoran yangınlarının, endüstriyel mutfak yangınlarının temel nedenidir. Yemek pişirmek o kadar rutin bir işlemdir ki, kullanılan yüksek sıcaklıkların kolayca yangına sebebiyet vereceği unutulmaktadır.
Her yemek kuruluşunun kalbini mutfaklar teşkil etmektedir. Mutfaklarda kullanılan sayısız yüksek sıcaklıkta pişirme ekipmanlarını koruma altına almanın önemi gün geçtikçe artmaktadır. Düzenli olarak temizlenmeyen davlumbarlarda yağ gibi yanıcı maddelerin yoğunluğu günden güne artar ve bu da yangın riskini arttırır.
Bitkisel ve hayvansal sıvı yağ kaynaklı yangınlar Amerika Birleşik Devletleri’nde Sınıf “K” yangınları olarak tanımlanırken, Avrupa Ülkelerinde Sınıf F yangınlar olarak tanımlanmaktadır (AB Normu). Bu ürün K ve F sınıfı yangınlar için tasarlanmış ve test edilmiştir. Avrupa normlarındaki ilgili standartlar TS 862-7 EN 3-7+A1 and EN 3-7+A1’de verilmektedir.
Bugüne kadar yağ yangınları, doğru ve hızlı müdahale edilemediği için maddi kayıp, yaralanma ve ölümlere neden olmuştur. Benzin, gres yağı, boya inceltici ve solventler gibi daha geleneksel yanıcı sıvılardan farklı olarak, kızartmalarda kullanılan pişirme yağlarının kendiliğinden tutuşma sıcaklığı değişebilir. Kendiliğinden tutuşma, 285°C ila 385°C arasında herhangi bir aralıkta meydana gelebilir.
Yağ yangınlarının başlangıç aşamasında algılanması ve söndürülmesi için davlumbaz söndürme sistemleri geliştirilmiş ve kullanımı yönetmeliklerle güvence altına alınmıştır. 5243 sayılı Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te;
MADDE 57- (1) Konutlar hariç olmak üzere, alışveriş merkezleri, yüksek binalar içinde bulunan mutfaklar ve yemek fabrikaları ile bir anda 100’den fazla kişiye hizmet veren mutfakların davlumbazlarına otomatik söndürme sistemi yapılması ve ocaklarda kullanılan gazın özelliklerine göre gaz algılama, gaz kesme ve uyarı tesisatının kurulması şarttır.
İbaresi yer almaktadır. Yönetmeliğe eklenen bu yasal zorunluluk sayesinde davlumbaz söndürme sistemleri çok daha önem arz etmiş ve otomatik söndürme sistemleri kullanımı yaygınlaşmıştır. Davlumbaz söndürme sistemlerinin denetlenmesi de yine aynı yönetmelikle zorunlu hale getirilerek yasal güvence altına alınmıştır:
MADDE 131- (1) Bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanıp uygulanmadığı aşağıdaki şekilde denetlenir:
a) Özel yapı, bina, tesis ve işletmeler, mahalli idare teşkilatı ile bunların bağlı veya ilgili olduğu bakanlık ve kamu kurum ve kuruluşlarının müfettişi, kontrolör veya denetim elemanları tarafından denetlenir. Bina sahibi, yöneticisi ve sorumluları denetim elemanlarınca binaların arzu edilen bütün bölümlerini ve teçhizatını göstermek, istenilen bilgi ve belgeleri vermek zorundadır. Denetim sonunda eksik bulunan ve giderilmesi istenilen aksaklıklar ile talep edilen önlemlerin öngörülen uygun süre içerisinde ilgililerce yerine getirilmesi mecburidir.
b) Kamu binaları, kurum amiri ve görevlendireceği kişi veya heyet, mülki amir veya görevlendireceği heyet, kurumun bağlı veya ilgili olduğu bakanlık, müsteşarlık, genel müdürlük veya başkanlık müfettişleri veya kontrolörleri; hükümet konakları ise, İçişleri Bakanı adına Sivil Savunma Genel Müdürü veya görevlendireceği kişi veya heyet ile mülkiye müfettişleri tarafından denetlenir. Denetim yetkisini haiz kişiler, kurum, kuruluş ve müesseselerin denetim sonuç raporlarını; bağlı veya ilgili olduğu bakanlık, müsteşarlık, genel müdürlük veya başkanlıklarına gönderir.
Günümüzde 100 kişiyi aşan her tür mutfakta kullanılan davlumbazlar için, yapılarına uygun davlumbaz söndürme sistemleri kullanılmaktadır. Yapılan bu denetlemelere uygun olarak kurulan davlumbaz söndürme sistemlerinin uluslararası geçerliliği olan NFPA 96, NFPA 17A, UL 300 ve TS 13699 standartlarına uygun olarak üretim ve montajlarının yapılması gerekmektedir. Sistemde kullanılan basınçlı tüplerin de yine yürürlükteki 2014/68/AB Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği’ne göre üretimlerinin gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir.
Kullanıcı dostu ve çevrecidir.
Maliyeti düşük ve montaj işçiliği kolaydır.
Kolay temizlik, bakım ve yeniden dolum imkânı vardır.
Baca nozulları sayesinde, havalandırma ve baca kısımları için eş zamanlı müdahale etme imkânı sağlar.
Her mutfak tipi için uyarlanabilir tasarım imkânı vardır.
UL Listeli (UL 300 ile uyumlu) ve CE İşaretli.
Manuel olarak aktive edilebildiği gibi, kendiliğinden devreye giren otomatik yangın söndürme sistemi sayesinde özel eğitimli personel olmadan yangını söndürür.
Kullanılan söndürme cihazlarının iç yüzeyleri, korozyon ve paslanmaya karşı özel plastik ile kaplanmıştır.
Fritözler,
Kızartıcılar,
Pişirme ocakları,
Dikey pişiriciler,
Elektrikli, lavtaşlı, doğal odun/kömür veya gazla çalışan ızgaralar,
Zincirli pişiriciler,
Tavalar,
Kaynatıcılar ve fırınlar gibi ticari pişirme ekipmanları ile birlikte çalışan Davlumbazlı, bacalı, filtreli havalandırma tertibatları.
Sistem Söndürücü,
Etkinleştirme Valfi,
Manuel Buton,
Nozullar,
Isı algılayıcı,
Kontrol başlığı.
Tahliye Boruları ve Ek Parçaları Ekipmanları,
Tüp askısı,
Çelik telli boru hattı.
ÖĞE NO | PARÇA NUMARASI | MİKT. |
---|---|---|
17 | DAVLUMBAZ | 1 |
B | OCAK | 1 |
C | IZGARA | 1 |
D | FRITOZ | 1 |
1 | KONTROL BAŞLIĞI | 1 |
2 | VALF (VANA) | 1 |
3 | SİSTEM TÜPÜ | 1 |
4 | MANOMETRE | 1 |
5 | MANUEL BUTON | 1 |
6 | SELENOİD VALF | 1 |
7 | BACA NOZULU | 1 |
8 | FRITOZ NOZULU | 1 |
9 | OCAK NOZULU | 1 |
10 | FİLTRE NOZULU | 2 |
11 | DESARJ HATTI | 1 |
12 | MAKARALI DİRSEK | 1 |
13 | T DİRSEK | 4 |
14 | ALGILAMA HATTI | 7 |
15 | REDÜKSİYON | 7 |
16 | MANUEL BUTON HATTI | 1 |
17 | DEDEKTÖR | 2 |
18 | DEDEKTÖR ASKISI | 2 |
19 | GAZ KESME HATTI | 1 |
20 | TÜP ASKISI | 1 |
21 | YANMAZ BORU ASKILARI | 4 |
Sistem yangın söndürücü silindirleri dört farklı kapasiteye sahiptir:
D6 – 3-8 akış, 6 litre (1,6 Galon) maksimum akış 7
D12 – 9-12 akış, 11 litre (3,0 Galon) maksimum akış 15
D16 – 13-20 akış, 17 litre (4,6 Galon) maksimum akış 19
D25 – 21-26 akış, 22 litre (6,0 Galon) maksimum akış 27
Sistem yangın söndürücü silindirleri bir düz yüzeyli montaj aparatı, 1 metre şerit kelepçe ve kelepçe sabitleme vidası ile birlikte gelir.
Sistemde BIOVERSAL biyolojik söndürücü sıvı kullanılır. Söndürücü sıvı miktarı kilogram olarak hesaplanmamalıdır. BIOVERSAL’in özgül ağırlığı suya göre daha fazladır, dolum miktarı hacim kaplarına göre belirlenir ve daha sonra doldurulur.
Tuz yoğunluğundan ötürü gözlerde geçici tahrişe sebep olabilir.
Ürünün kendisi yanıcı değildir.
Cilt ile teması durumunda: Bol suyla yıkayın.
Göz ile teması durumunda: Gözü en az 15 dakika boyunca suyla hafifçe yıkayın.
Rahatsızlık devam ederse göz doktoruna danışın.
Ağıza girmesi durumunda: Ağız hemen çalkalayıp doktor çağırın.
Yiyecek ve içeceklerle kullanılmamalı veya karıştırılmamalıdır. Sıvı ile kontamine olan tüm gıdalar atılmalıdır ve tüketilmemelidir.
BIOVERSAL sıvı kimyasal söndürücünün MSDS raporu el kitabına eklenmiştir.
Bu tip yangınlara taşınabilir söndürücüler yakın mesafeli müdahale gerektirdiğinden, davlumbazda özellikle bacadan ve yağdan gelecek alev sıçramaları kişinin güvenliğini yüksek bir riske sokmaktadır. Davlumbaz Söndürme Sistemi’nin manuel butonla ve/veya otomatik aktif olması bu riski ortadan kaldırmaktadır.
Yağ yangınlarına herhangi bir söndürücü ile müdahale ederken kızgın yağın sıçramasına ve müdahale eden kişinin/kişilerin yaralanmasına sebep olacaktır. Davlumbaz Söndürme Sistemi’nde, söndürücü sıvının sis bulutu şeklinde bir perde oluşturarak yağı sıçratmadan yangına müdahale etme imkânı sağlayacaktır.
Sistem üç çeşit nozuldan oluşmaktadır.
Baca nozulu = 3 akış
Ocak Nozulu = 2 akış
Fritöz Nozulu = 1 akış
Not: Bir akış = 1.3 lt/dk’dır.
Montaj, yetkili bir montaj ekibi tarafından yapılmalıdır. Montaj bu sistem el kitabında bulunan bilgi ve materyaller ile yapılmalıdır. Aşağıda belirtilen adımlar takip edilmelidir:
Öncelikle söndürücü cihaz düz bir zemine sabitlenmelidir.
Eğer mümkünse, etkinleştirme düğmesi montajı yapılmalıdır.
Boşaltma hattının boruları takılmalıdır.
Sistemin nihai testleri nozulların montajından sonra gerçekleştirilir.
Sistem basınca maruz bırakılır ve sızdırmazlık durumu kontrol edilir.
Sızdırmazlık testi garanti ve güvenlik için yapılır.
Etiketler okunaklı bir şekilde sisteme eklenir.
Söndürücü üzerinde muayene ve doldurma tarihini gösteren bölümlere tarih etiketi eklenmelidir.
Sistem görsel olarak denetlenir ve kullanıcılar sistem hakkında eğitim alır.
Mutfak güvenliğinden sorumlu personeller bu kılavuza bağlı olarak sözlü ve görsel şekilde bilgilendirme eğitimine tabi tutulmalıdır:
Sistem açıklaması
Otomatik çalışma
Yangın durumunda manuel çalıştırma
Periyodik denetimler
Kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
Eğitimin katılımcılar tarafından alındığı yazılı olarak tasdik edilmelidir.
Sistem, uluslararası standartlara göre periyodik olarak altı ayda bir bakımı yapılmalıdır. Sistemdeki tüm aktif ve pasif bileşenler yetkili teknik servis personeli tarafından kontrol edilmeli ve bakım yapılmalıdır.
Isı Dedektörleri ve Algılama Hattı Periyodik Bakımı
Manuel Buton Periyodik Kontrolü
Kontrol Başlığı Periyodik Kontrolü
Nozulların Periyodik Bakımı
Sistem Söndürücünün Periyodik Bakımı
Tahliye Boruları Periyodik Bakımı
Ayrıca dolum ve bakım işlemi sertifikalı personel tarafından yapılmalıdır. Dolum ve bakım işlemi, sistem el kitabında bulunan bilgi ve materyallerle yapılmalıdır.
Başak Yangın Söndürme, 1953’ten günümüze nesilden nesile aktarılan tecrübe ile uluslararası standartlarda yangın güvenliği sunuyor. Uzman ekibimiz; yangın söndürme cihazları, danışmanlık, eğitim ve itfaiye ruhsat işlemleri gibi tüm hizmetlerde yanınızda. Kaliteli, çevre dostu ve uzun ömürlü çözümlerimizle işyerlerinizi, sağlık tesislerinizi ve yaşam alanlarınızı güvence altına alıyoruz!